A felhasználói kényelem érdekében cookie-kat használunk. A webhely böngészésével Ön elfogadja a használatukat. Sütikezelési tájékoztató

News & Blog

A GYÓGYHATÁSÚ ÉLELMISZEREK ÉS A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK

A GYÓGYHATÁSÚ ÉLELMISZEREK ÉS A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK

A nutraceutikumok egészségvédő gyógyhatású élelmiszerek. Tápanyagok és gyógyszerek kombinációjáról van szó. Ezt a megnevezést először 1989-ben használta Stephen DeFelic. A táplálékkiegészítőket az intenzíven fejlődő területek egyikének tartják, különös tekintettel az emberi egészségre és a különböző betegségek megelőzésére. (Journal of Nutraceuticals and Food Science)

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte az egyik vezető halálozási okot képezik. Európában főként az ateroszklerózis és az iszkémiás szívbetegség felelős a korai halálesetekért a nők 42%-ánál és a férfiak 38%-ánál a 75 év alatti korosztálynál. A teljes koleszterin és az LDL koleszterin megemelkedett szintje a szívkoszorúér betegség kialakulásának fő kockázati tényezője. Számos klinikai vizsgálat igazolja az LDL koleszterinszint csökkenése és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulási kockázatának csökkenése közötti viszonyt. Az elmúlt években kimutatták, hogy a nutraceutikumok támogató szerepet játszhatnak a teljes és LDL koleszterinszint és a trigliceridszint csökkentésében.

Az e csoportba tartozó zöld tea kivonat a rendelkezésre álló vizsgálatokban a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekező hatás lehetőségét mutatja. A zöld tea különösen gazdag polifenol antioxidánsokban, amelyek kardioprotektív hatásukról ismertek. A teában található polifenolok legnagyobb hányadát a katechinek képezik, amelyek a flavanolok csoportjába tartoznak. Lehetséges, hogy a polifenolokból, valamint a lipid peroxidáció csökkentéséből eredő antioxidáns hatásán kívül a zöld tea befolyásolja a koleszterin bélben való felszívódását is. Ráadásul a zöld tea kivonatnak enyhe hatása van a vérnyomás csökkentésére is. A lipidek szintjének csökkenésére kifejtett fokozottabb, hosszú távú hatását klinikai vizsgálatokban igazolták.

Az antocianinok, mint a nutraceutikumok további képviselői, a levelekben, szárakban, gyökerekben, virágokban, valamint zöldségek és gyümölcsök terméseiben található, sötét színű flavonoidok (fekete áfonya, vöröskáposzta, kékszőlő, stb.). Ezek a flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokat mutatnak a klinikai vizsgálatokban. Csökkentik az oxidatív stresszt és a vérzsírszintet.

A nutraceutikumok különböző hatásait a vérben található zsírok szintjének csökkentésére számos klinikai vizsgálatban tesztelik. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy nem helyettesíthetik a folyamatban levő kezeléseket, de segíthetnek optimalizálni őket, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri kockázatokat.

(Lipid-lowering nutraceuticals in clinical practice: position paper from an International Lipid Expert Panel. Archives of Medical Science and Nutrition Reviews. 2017)

Szóljon hozzá!